Meldplicht op grond van WagwEU per 1 maart 2020

Het is maart en daarmee de start van de verplichte melding door buitenlandse werkgevers van buitenlandse werknemers (waaronder uitzendkrachten) die bij u even wat werk komen verrichten aan kozijnen, op de scheepswerf, of die uw kantoor komen schilderen. Op uw beurt moet u de melding weer controleren! Juist omdat de boetes zo hoog zijn is het niet te onderschatten materie.

De meldingsplicht is vervat in artikel 8 van de Nederlandse Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). De WagwEU is een implementatie van de Europese Detacheringsrichtlijn en Handhavingsrichtlijn. Alle EU-landen zijn verplicht deze richtlijnen in hun nationale wetgeving te implementeren.

Het achterliggende doel van de WagwEU is te prijzen, maar de daaruit volgende bureaucratie niet te onderschatten.

De overheid heeft op twee nuttige sites de regels uitgelegd. Inzake de meldingsplicht is dit een nuttige site.

Wie moet melden: de dienstverrichter.

Wie moet controleren of dit gebeurd is: de dienstontvanger.

De meldplicht heeft in de vakpers de nodige aandacht gekregen, maar in de praktijk spreken wij veel ondernemers die er toch niet zo van op de hoogte zijn, of die denken dat het hen niet betreft. Dat is vaker wel zo dan gedacht. Er valt meer onder detachering dan u zou denken.

Detacheren in de zin van de Europese regelgeving omvat niet alleen het inlenen van personeel, maar ook het laten verrichten van werk door een buitenlandse onderneming met eigen buitenlands personeel.

Voor diverse sectoren geldt de meldingsplicht ook voor ingehuurde buitenlandse zelfstandigen.

Van de meldingsplicht is onder meer de bedrijfstak vervoer over water uitgezonderd. Het verrichten van onderhoud aan boord daarentegen weer niet, dat valt niet onder de uitzondering van vervoer.

Ten slotte de boetes: standaard bedraagt de boete € 12.000 per niet-gemelde werknemer, maar als alle papieren verder wel op de werkvloer aanwezig blijken zijn, bedraagt de boete ‘slechts’ € 1.500 voor een enkele niet-melding.

Aarzel niet even contact met ons op te nemen bij vragen.

Tags: Personeel en arbeid

 

Over de auteur

aniek thissen

Aniek Thissen

Advocaat

Adresgegevens

Kantooradres: 
Rivium Westlaan 46
2909 LD  Capelle aan den IJssel

Postadres: 
Postbus 4043
3006 AA  Rotterdam

+31 (0)10 - 288 8800
mail@damkru.nl

KvK-nummer: 84365528
BTW-nummer: NL 86384777B01

 

Overige gegevens en route

Het kantoor ligt in het bedrijvenpark Rivium (naast de van Brienenoordbrug) te Capelle aan den IJssel. U kunt bij ons op onze eigen parkeerplaats parkeren. 

Routebeschrijving:

Routebeschrijving vanaf Utrecht
Routebeschrijving vanaf Zoetermeer
Routebeschrijving vanaf Breda
Per openbaar vervoer

Downloads

Derdengelden

Fairway advocaten kan geen derdengelden ontvangen omdat zij niet beschikt over een Stichting Derdengelden.

Nieuwsbrief

Stelt u gratis en vrijblijvend algemeen juridisch advies op prijs? Laat hier uw e-mailadres achter en ontvang de periodieke Fairway advocaten nieuwsbrief: 

Ongeldige invoer