AVG update, masterclass Deltalinqs

Op 11 juli heeft Frits Bienfait een Masterclass bij Deltalinqs gegeven over de laatste stand van zaken met betrekking tot de AVG en MDA controle (= medicijnen-, drugs- en alcoholcontrole). De Masterclass bouwde voort op het seminar van 25 maart 2018 waarbij Frits Bienfait de juridische problematiek met betrekking tot het testen op MDA (medicijnen, drugs, alcohol) aan de orde had gesteld. 

Sinds de publicatie van het Uniper-rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens in 2017 was het duidelijk dat onder de oude privacywetgeving MDA-testen van werknemers niet gerechtvaardigd was, ook niet wanneer het ging over het werken in een elektriciteitscentrale. Onder de nieuwe wetgeving heeft de overheid geen reden gezien om specifieke wetgeving in het leven te roepen die dat wel zou toestaan.

De ruim 30 deelnemers aan de Masterclass lieten zich nu onbetuigd en gaven voorbeelden uit hun praktijk. In feite staan zij voor een onmogelijke afweging tussen het schenden van de regels zoals geïnterpreteerd door de AP enerzijds, en de algemene veiligheid van werknemers, omwonenden en installaties anderzijds.

In de Masterclass werden verder adviezen uitgewisseld en praktische vragen behandeld over hoe om te gaan met de incidenten (inzake werknemers, zzp’ers of derden). Het weigeren toegang te verlenen is een eenvoudige maatregel, maar wat te doen met een werknemer die herhaald onder invloed is, of vermoed wordt te zijn? Wanneer is een dergelijke werknemer bijvoorbeeld als arbeidsongeschikt te beschouwen? Wanneer kan ontslag gegeven worden?

De obstakels die volgens de AP nu bestaan, leveren een ongewenste en onveilige situatie op voor de werkgevers en ondernemers, en ook voor de werknemers en bezoekers van haveninstallaties. Inmiddels is dit ook tot de politiek doorgedrongen. De Staatssecretaris zal na deze zomer met een reactie komen. Wij wachten nu de plannen van de Overheid en de reactie van de AP op de ingediende Gedragscode af. Ook aanwezig was Tjeerd Poot van Port Privacy, die over de laatste stand van zaken met betrekking tot de onderhandelingen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de Gedragscode vertelde. Wat dit laatste betreft heeft de AP helaas laten weten dat over zijn advies over een concept Gedragscode niet kan worden geprocedeerd. Een preventieve toets door de rechter over het advies van de AP zit er dus niet in.

Dit onderwerp wordt ongetwijfeld vervolgd. In de tussentijd zijn Frits Bienfait en zijn kantoorgenote Aniek Thissen stand-by om vragen te beantwoorden en van advies te dienen.

 

Over de auteur

frits bienfait

FRITS BIENFAIT

Advocaat / partner

Adresgegevens

Kantooradres: 
Rivium Westlaan 46
2909 LD  Capelle aan den IJssel

Postadres: 
Postbus 4043
3006 AA  Rotterdam

+31 (0)10 - 288 8800
mail@damkru.nl

KvK-nummer: 84365528
BTW-nummer: NL 86384777B01

 

Overige gegevens en route

Het kantoor ligt in het bedrijvenpark Rivium (naast de van Brienenoordbrug) te Capelle aan den IJssel. U kunt bij ons op onze eigen parkeerplaats parkeren. 

Routebeschrijving:

Routebeschrijving vanaf Utrecht
Routebeschrijving vanaf Zoetermeer
Routebeschrijving vanaf Breda
Per openbaar vervoer

Downloads

Derdengelden

Fairway advocaten kan geen derdengelden ontvangen omdat zij niet beschikt over een Stichting Derdengelden.

Nieuwsbrief

Stelt u gratis en vrijblijvend algemeen juridisch advies op prijs? Laat hier uw e-mailadres achter en ontvang de periodieke Fairway advocaten nieuwsbrief: 

Ongeldige invoer