Kwijting is kwijtschelden?

Taal is iets moois. Kwijting is iets anders dan kwijtschelding. Toch? Hoe dat werkt laat een recente uitspraak van de Hoge Raad zien, waarin een koper bij een notariële leveringsakte van aandelen formele kwijting ontving van de koopsom. De verkoper komt er later achter dat het betaalde bedrag € 225.000 te laag is (iets met verrekening van een lening en een niet geziene betaling) en vordert alsnog betaling van het meerdere. Mag dat?

Jazeker, aldus de Hoge Raad, want kwijting verlenen is niet hetzelfde als kwijtschelden.
De term kwijting is (etymologisch) een afleiding van het Franse quitter ‘kwijtschelden, bevrijden’, ofwel van het de middeleeuws-Latijnse juridische term ‘quitare’, ook met als betekenis ‘kwijtschelden’. Kwijting kan dus taalkundig wel op kwijtschelding betrekking hebben. 

De Hoge Raad overweegt echter dat kwijting in juridische zin een bewijs van ontvangst inhoudt, zoals ‘kwitantie’ bij contante betaling bijvoorbeeld. Kwijtschelding daarentegen vergt bewustzijn, wetenschap, bijvoorbeeld van het opgeven van een vordering. De Hoge Raad oordeelt dat kwijting van een koopsom niet ook inhoudt dat de verkoper daarmee een vordering om het te weinig betaalde bedrag aan koopsom kwijtschold. Omdat de fout ten tijde van het ondertekenen van de kwijting verborgen was voor de verkoper, was de kwijting hier niet gelijk aan kwijtschelding.

Zo bezien is het onderscheid helder. Juridisch is het beoordelen van zo’n kwestie wat lastiger, blijkt uit het feit dat de gerechtshof anders oordeelde dan de rechtbank, en dat de Hoge Raad weer anders oordeelde dan het gerechtshof.

Wie de uitspraak wil lezen, kan op deze link klikken.

 

Over de auteur

frits bienfait

FRITS BIENFAIT

Advocaat / partner

Adresgegevens

Kantooradres: 
Rivium Westlaan 46
2909 LD  Capelle aan den IJssel

Postadres: 
Postbus 4043
3006 AA  Rotterdam

+31 (0)10 - 288 8800
+31 (0)10 - 288 8828
mail@damkru.nl

KvK-nummer: 24466931
BTW-nummer: NL 005202280B01

 

Overige gegevens en route

Het kantoor ligt in het bedrijvenpark Rivium (naast de van Brienenoordbrug) te Capelle aan den IJssel. U kunt bij ons op onze eigen parkeerplaats parkeren. 

Routebeschrijving:

Routebeschrijving vanaf Utrecht
Routebeschrijving vanaf Zoetermeer
Routebeschrijving vanaf Breda
Per openbaar vervoer

Downloads

Nieuwsbrief

Stelt u gratis en vrijblijvend algemeen juridisch advies op prijs? Laat hier uw e-mailadres achter en ontvang de periodieke Van Dam & Kruidenier nieuwsbrief: 

Ongeldige invoer