Wetsvoorstel: Opdrachtnemers zullen recht op minimumloon hebben vanaf 1 januari 2018

Stel, u geeft een timmerman opdracht om een antieke kast te repareren voor € 60,-. Dat was de laagste inschrijving via een klussite. Na afloop van het werk zegt de timmerman dat het werk hem nogal tegenviel, dat hij er veel meer tijd aan heeft besteed dan hij had begroot.
Naar de huidige maatstaven is dat een risico voor de opdrachtnemer. De timmerman laat het er niet bij zitten en vordert een vergoeding gelijk aan het minimumloon voor de bestede tijd, en wel op grond van analoge toepassing van het recht op minimumloon.
Ook dat lijkt nu kansloos.

Minister Asscher heeft op 7 juli jl. echter een wetsvoorstel aan de Raad van State gestuurd, waarin wordt geregeld dat een opdrachtgever van een zakelijke dienst aan zijn zzp’er een vergoeding moet betalen die ten minste even hoog is als op grond van de Wet op het minimumloon verschuldigd zou zijn.

Als het plan van minister Asscher doorgang vindt, dan heeft de timmerman vanaf 1 januari 2018 een haalbare vordering.

Dit plan komt voort uit de discussie over de postmarkt en de in de jurisprudentie vaak (wisselend) beantwoorde vraag of de zzp’er die de traditionele postbode verving in feite een verkapt dienstverband had. De overheid licht de bedoeling van het wetsvoorstel toe op haar site: “Door betaling van het WML aan opdrachtnemers moet misbruik van deze groep door middel van te lage tarieven worden voorkomen.”

Indien de wet wordt gewijzigd, zal dit naar verwachting interessante discussies opleveren. Immers, omdat anders dan bij een arbeidsovereenkomst de tijdsduur gemoeid met een opdracht niet altijd bekend of tevoren te berekenen is voor de opdrachtgever, zullen er ongetwijfeld vragen rijzen bij het maken van de vergelijkingsberekeningen.

 

Over de auteur

aniek thissen

Aniek Thissen

Advocaat

Adresgegevens

Kantooradres: 
Rivium Westlaan 46
2909 LD  Capelle aan den IJssel

Postadres: 
Postbus 4043
3006 AA  Rotterdam

+31 (0)10 - 288 8800
+31 (0)10 - 288 8828
mail@damkru.nl

KvK-nummer: 24466931
BTW-nummer: NL 005202280B01

 

Overige gegevens en route

Het kantoor ligt in het bedrijvenpark Rivium (naast de van Brienenoordbrug) te Capelle aan den IJssel. U kunt bij ons op onze eigen parkeerplaats parkeren. 

Routebeschrijving:

Routebeschrijving vanaf Utrecht
Routebeschrijving vanaf Zoetermeer
Routebeschrijving vanaf Breda
Per openbaar vervoer

Downloads

Nieuwsbrief

Stelt u gratis en vrijblijvend algemeen juridisch advies op prijs? Laat hier uw e-mailadres achter en ontvang de periodieke Van Dam & Kruidenier nieuwsbrief: 

Ongeldige invoer